akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Kostka malinowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bajkowe połączenie jasnego biszkoptu z malinami, bitą śmietaną i białą czekoladą. Wszystko idealnie się ze sobą komponuje. Ciasto w smaku, trochę tortowe. Serdecznie polecam!

Kostka malinowa

Składniki:

Kostka malinowa

 

  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 150 g. mąki tortowej
  • 150 g. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa malinowa:
  • 3 galaretki malinowe
  • 600 g. malin
  • 1 litr wrzącej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Kostka malinowa
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20-30 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić. 2. Masa malinowa: Galaretki rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Maliny ułożyć na ostudzonym i nasączonym ponczem biszkopcie. Zalać tężejące galaretką i schłodzić do całkowitego stężenia. 3. Dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z śmietan - fixem i cukrem pudrem. Bitą śmietanę wyłożyć na galaretkę. Wierzch posypać startą, białą czekoladą. Schłodzić. Smacznego!