VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 692]

Kostka szwarcwaldzka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Kakaowe biszkopty, śmietanowy krem i wyczuwalne wiśnie w każdym kęsie. Z nutą alkoholu sprawdzi się na domowych imprezach.

Kostka szwarcwaldzka

Składniki:

Kostka szwarcwaldzka

 

 

  • Krem:
  • 750 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g dżemu wiśniowego
  • 1,5 szklanki wiśni ze spirytusu lub likieru
  • 4 łyżki likieru wiśniowego

 

  • 50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Kostka szwarcwaldzka
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem. Cały czas ubijając na wolnych obrotach dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy margarynę. Gładką masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C (z termo obiegiem) piekarniku przez 25-30 minut. Studzimy, kroimy na dwa blaty.

Krem:

Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniowym likierem, smarujemy dżemem. Następnie rozkładamy wiśnie ze spirytusu (bez pestek) oraz 2/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu oraz ścieramy czekoladę. Chłodzimy w lodówce.

Uwaga: Jeżeli chcemy ciasto bez alkoholu możemy pominąć likier i dodać wiśnie np.z kompotu.