SUPERPRZEPIS

Kostka wiosenna

  • 3
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Kostka wiosenna Więcej zdjęć (5)

Pyszne ciasto w wiosennych kolorach. Muszę przyznać, ze jeszcze nigdy tak szybko ciacho nie zniknęło ze stołu jak to.

Składniki:

Kostka wiosenna

 

  • Biszkopt :
  • 4 jajka
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki tortowej ( czubate )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 maleńka szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku

 

 

  • Pianka :
  • 250 g jogurtu typu greckiego
  • 1 szk kwaśnej śmietany 12 %
  • 1/2 szk słodkiej śmietanki 18 %
  • 3 łyżki cukru
  • 45 g żelatyny do deserów
  • 50 ml zimnej wody
  • 80 ml wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Kostka wiosenna
BISZKOPT : Białka należy oddzielić od żółtek a potem ubić je na sztywno. Gdy piana jest juz lekko ubita dodawać cukier, a gdy piana jest juz sztywna dodać po żółtku i dalej miksować. Potem godać barwnik, delikatnie wymieszać a następnie dodawać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mieszać na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt należy piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki ale w 2/3 wysokości. MASA : Garnek opłukać zimną wodą ( zapobiegnie to przypaleniu mleka ), wlać połowę mleka i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać żółtka, cukier oraz mąki i wlać do gotującego się mleka po czym energicznie mieszać. Gotować budyń do momentu zgęstnienia budyniu. Ugotowany zakryć go pokrywką i wystudzić. Gdy budyń wystygnie utrzeć miękkie masło i dodając do niego porcje budyniu utrzeć masę. PIANKA : Jogurt i obie śmietany oraz cukier ze sobą wymieszać. Do zimnej wody nalezy wsypać żelatynę, wymieszać dokladnie i wlać wrzątek. Ponownie wymieszać i dodać do wymieszanych składników czyli jogurtu i śmietany. Wstawić masę do lodówki ale kontrolować aby za mocno powstająca pianka się nie ścięła. PRZEŁOŻENIE : Po przekrojeniu biszkopta grubszą część umieścić w blaszce ( ja zawsze kładę papier z pieczenia bo ułatwi to nam potem wyjęcie ciasta z blaszki ). Nasączyć biszkopt przygotowaną wodą z sokiem z cytryny. Na ten biszkopt wyłożyć masę, zakryć masę drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć lekko tężejącą piankę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby się ładnie związało. Przed podaniem pokroić w kostkę i udekorować na przykład listkami mięty ale nie jest to konieczne.
Kostka wiosenna
upiec biszkopt i przekroić na dwa placki.
Kostka wiosenna
potem wyłożyc przygotwaną wcześniej amsę.
Kostka wiosenna
przykryć drugim plackiem biszkoptowym i nasaczyć
Kostka wiosenna
i na koniec wyłożyć piankę przygotwaną wcześniej