Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kostki dyni w occie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny dodatek do pieczonego lub grillowanego mięsa

Kostki dyni w occie

Składniki:

Kostki dyni w occie

 

  • 2 kg dyni
  • 1 szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 10-12 łyżek cukru (w zależności od preferencji)
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 goździków

 

Sposób przygotowania:

Kostki dyni w occie
Dynię obrać ze skóry, pozbawić nasion i włókien ze środka, pokroić w kostkę ok 1cmx1cm. Ułożyć w słoikach. Przygotować zalewę: zagotować wodę, dodać cukier, ocet, sól, goździki. Zagotować. Gorącą zalewą zalać dynię w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, zakręcić. Pasteryzować na mokro ok 10minut. Wyjąć słoiki, odstawić do góry dnem. Jak wystygną wynieść do piwnicy.

Tagi:

dynia