rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Kostki kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kostki kokosowe. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy ubitą pianę z białek.

Kostki kokosowe

Składniki:

Kostki kokosowe

 

  • CIASTO BISZKOPTOWE
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 8 jajek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • POLEWA
  • 1 kostka margaryny "Kasia"
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 30-40 dag wiórków kokosowych

 

 

Sposób przygotowania:

Kostki kokosowe
Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy ubitą pianę z białek. Dodajemy zmieszany proszek do pieczenia z mąką. Blachę smarujemy tłuszczem i ciasto wlewamy na blachę. Pieczemy w temp. 180 stopni C. przez ok 30-40 min. Gdy wystygnie pozostawić pod przykryciem.



Polewa: Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier waniliowy, zwykły cukier oraz kakao. Na bardzo małym ogniu gotujemy przez ok 4-5 min. Dobrze wymieszać. Wrzucamy pojedyncze kostki widelcem i obtaczać w wiórkach kokosowych.Smacznego.