angel35

angel35

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Koszyczek Wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo oryginalny koszyczek wielkanocny, pracochłonny ale warto troszkę poświęcić swój czas na taki wypiek.

Koszyczek Wielkanocny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Koszyczek Wielkanocny

Sposób przygotowania:

Koszyczek Wielkanocny

Mąkę przesiej do miski, zrób w niej zagłębienie,wlej drożdże roztarte z łyżką cukru i letnim mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj. Dodaj jajka roztrzepane z resztą cukru. Stopniowo dolewając olej,wyrób jednolite, gładkie ciasto. Ciasto przykryj i odstaw na ok.30minut, aż podwoi swoją objętośc. Wtedy ponownie je zagniesc i na oprószonej maką stolnicy rozwałkuj na prostokąt o grubości mniej więcej centymetra. Ciasto pokrój ostrym nożem w równe paski szerokości także 1cm. Przygotuj plecionkę. Na blacie przykrytym papierem do pieczenia ułóż dwa paski na krzyż. Następnie dokładaj po jednym pasku poziomo oraz pionowoi przeplataj je tak, aby powstała gęsta siatka. Miskę żaroodporną o średnicy 18cm posmaruj obficie tłuszczem. Rozłóż na niej ostrożnie przygotowaną siatkę z ciasta. Wyrównaj brzegi i odciąc nadmiar ciasta.Z pozostałego ciasta dorób osobno podstawkę koszyczka oraz pałąk. Wszystko posmaruj roztrzepanym żółtkiem z wodą. Koszyczek piecz 40 min w temp.180 stopni. Wszystko szczepiłam wykałaczkami