kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Kotleciki drobiowe w serze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Chrupiące piersi drobiowe w panierce serowej...kontynuacja kuchni czeskiej

Kotleciki drobiowe w serze

Składniki:

Kotleciki drobiowe w serze

 

  • 3 piersi z kurczaka lub innego ptaszka

 

  • 150 ml mleka
  • 10 dag mąki
  • 20 dag startego na drobnej tarce edamskiego sera
  • 2 małe jajka
  • przyprawa grillowa lub do kurczaka- ale taka bez curry
  • sól

 

  • olej do smażenia

 

  • mały pomidor
  • ogórek zielony
  • cebula sałatkowa
  • 2 łyżki octu
  • pół szklanki wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kotleciki drobiowe w serze
Piersi lekko stłuc, natrzeć solą, przyprawa grillową i do lodówki na troszkę. Jaja rozbełtać z mlekiem, dodać mąkę, wymieszać na gładkie ciasto, dodać ser, lekko posolić. Rozgrzać olej- nie za mocno...piersi z kurczaka zanurzać w cieście i smażyć na rumiano. Jako że danie z kuchni czeskiej polecam ich surówki-:) Mistrzami w surówkach nie są ale jak ma być oryginalnie to proszę uprzejmie-:) Pomidorka, ogórka-razem ze skórką oraz cebulkę pokroić w kosteczkę, wodę lekko podgrzać, dodać sól, pieprz i ocet, zalać pokrojone warzywa i odczekać najlepiej kilka godzin. Czeska zielenina smakuje jak coś pomiędzy ogórkami małosolnymi a bóg jeden wie czym jeszcze...-P Do tego kopiasta micha pieczonych ziemniaków- obowiązkowo też ze skórką-:) i czeski obiad gotowy.