Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Kotleciki jaglane z algami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do gotowanej kaszy jaglanej wkruszyłam nieco alg, wyszły z tego kotlety o ciekawym smaku, wegańskie "rybne".

Kotleciki jaglane z algami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotleciki jaglane z algami

 

  • 2 woreczki kaszy jaglanej (20 dag)
  • garść alg do zupy lub arkusz nori
  • 2 ugotowane marchewki
  • pół pęczka pietruszki lub szczypioru
  • łyżeczka sosu rybnego
  • szczypta pieprzu syczuańskiego
  • czosnek granulowany
  • mielone płatki owsiane do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki jaglane z algami
Ugotowałam kaszę jaglaną, gorącą przesypałam do miski. Gotowaną marchew starłam na tarce (można też rozgnieść), dodałam do kaszy. Algi drobno pocięłam (najlepiej zrobić to nożyczkami) i również wsypałam do kaszy. Gdy kasza trochę przestygła dodałam szczypior, sos rybny, utłuczony pieprz syczuański, szczyptę czosnku. Wymieszałam, sprawdziłam czy nie trzeba jeszcze dosolić. Z masy toczyłam małe kotlety, panierowałam je w zmielonych płatkach. Smażyłam na oleju rzepakowym.
Kotleciki jaglane z algami
Zamiast alg do zupy można spokojnie użyć nori
Kotleciki jaglane z algami
Algi dodałam do ciepłej kaszy aby oddały swój smak
Kotleciki jaglane z algami
Kotlety często panieruję w płatkach owsianych