monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Kotleciki kalafiorowo-cukiniowe z piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne jarskie danie w sam raz dla dbających o linię. Kotleciki przygotowane z blendowanego kalafiora z tartą cukinią i upieczone w piekarniku. Lekkie, niskokaloryczne i sycące. Porcja 100 g/60 kcal, zapraszam:)

Kotleciki kalafiorowo-cukiniowe z piekarnika Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotleciki kalafiorowo-cukiniowe z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki kalafiorowo-cukiniowe z piekarnika

ETAP 1:

Kotleciki kalafiorowo-cukiniowe z piekarnika
ugotowany kalafior zmiksować na gładką pulpę

Kalafior ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedzić, przestudzić i przełożyć do blendera. Zmiksować na gładka masę.

ETAP 2:

Kotleciki kalafiorowo-cukiniowe z piekarnika
umytą cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Cukinię umyć, osuszyć i pozbawić końcówek. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kalafiora.

ETAP 3:

Kotleciki kalafiorowo-cukiniowe z piekarnika
brokuła bardzo mocno rozdrobnić i dodać do miski

Opłukanego i osuszonego kalafiora podzielić ( najlepiej w palcach) na drobniutkie różyczki i połączyć z resztą składników.

ETAP 4:

Kotleciki kalafiorowo-cukiniowe z piekarnika
do miski dodać pokrojona w mała kostkę papryke i natkę

Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną natkę. Wymieszać z resztą składników. Wbić jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

ETAP 5:

Kotleciki kalafiorowo-cukiniowe z piekarnika
z przygotowanej masy uformować placuszki i piec w 180 st

Dodać otręby pszenne i dokładnie wyrobić masę warzywną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć uformowane w dłoniach placuszki. Piec w 180 st około 30-35 minut.
Z podanych składników wyszło mi 9 sporych placuszków.
Smacznego!