Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotleciki mielone cielęce- Gyros :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Robiłam już takie z wieprzowiny .Bardzo lubię smak przyprawy Gyros . Pewnie nie za wiele ma ona wspólnego z oryginalną kuchnią grecką .

Kotleciki mielone cielęce- Gyros :

Składniki:

Kotleciki mielone cielęce- Gyros :

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone cielęce- Gyros :
Mięso zmielić ( najlepiej na grubym sitku ). Do masy mięsnej wsypać przyprawę Gyros, dodać jajko i bułkę tartą . Dobrze wyrobić . Uformować 2 kotlety i obtoczyć je w mące . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z masłem i smażyć kotleciki po 3 minuty z każdej strony. Zmniejszyć gaz i dosmażyć pod przykryciem ( można skropić wodą by szybciej się dodusiły ). Na osobnej patelence usmażyć na złoto usiekaną w piórka cebulę . Kotleciki podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem ,, czerwonym na ostro „