Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kotleciki mielone z kaszą orkiszową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Delikatne kotleciki wieprzowe, doprawione majerankiem. Soczyste dzięki dodatkowi gotowanej kaszy. Polecam podać z warzywami.

Kotleciki mielone z kaszą orkiszową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone z kaszą orkiszową

 

  • 100 g kaszy orkiszowej
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z kaszą orkiszową
Kaszę przepłukać i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić.

Do mielonego mięsa dodać wystudzoną kaszę, posiekaną w kostkę cebulę i jajka. Następnie dodać przyprawy: majeranek, paprykę, sól oraz pieprz.

Wyrobić dobrze dłonią. Nabierać porcje masy i formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej.

Kłaść na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na rumiano. Odłożyć na ręcznik papierowy.

Podawać np. z ziemniakami i buraczkami.
Kotleciki mielone z kaszą orkiszową
kaszę przepłukać na sitku, następnie ugotować wg wskazówek na opakowaniu
Kotleciki mielone z kaszą orkiszową
do mielonego mięsa dodać posiekaną cebulę i kaszę
Kotleciki mielone z kaszą orkiszową
na koniec dodać przyprawy i jaja i wymieszać
Kotleciki mielone z kaszą orkiszową
uformować małe kotleciki i obtoczyć w bułce tartej, usmażyć