SUPERPRZEPIS

Kotleciki w różnych panierkach

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kotleciki w różnych panierkach Więcej zdjęć (4)

Czasem zostaje mięso z rosołu, możemy je łatwo wykorzystać. A gdy zabraknie bułki tartej do panierowania robimy panierke z iinych produktów.

Składniki:

Kotleciki w różnych panierkach

  • 50 g ryżu
  • 50 g mięsa mielonego
  • gotowane mięso z rosołu - porcja rosołowa i 2 skrzydełka
  • 1 jajko
  • plaster sera żółtego
  • kawałek pora
  • koperek suszony
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • do panierowania do wyboru: bułka tarta, otręby owsiane, zarodki pszenne lub kasza manna

Sposób przygotowania:

Kotleciki w różnych panierkach

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Mięso mielone podsmażamy na oleju, dodajemy koperek i mieszamy. Gotowane mięso obieramy kości i drobimy na małe kawałki. Mielone, kawałki mięsa z kurczaka i ryż mieszamy razem, dodajemy jajko i drobno pokrojony por i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki, panierujemy i smażymy na oleju. Pod koniec smażenia na kilka kotlecików został nałożony zółty ser. Można polać keczupem lub jesc z sosem.
Kotleciki można panierować bułką tarta, otrębami, zarodkami pszennymi lub kasza manna. Przepis powstał dzis spontanicznie, aby wykorzystac miesko z rosołu. Kotleciki wyszły naprawde pyszne.

Redakcja poleca: