Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotleciki z brokuła i kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotleciki z kalafiora i brokuła są świetne. Można je podawać z sosem jako dodatek do obiadu.

Kotleciki z brokuła i kalafiora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z brokuła i kalafiora

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z brokuła i kalafiora
Kalafior i brokuł ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. 3 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce. Przygotowane składniki włożyć do miski, dodać roztrzepane surowe jajko, musztardę, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, 2 łyżki bułki tartej, koperek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać. Formować okrągłe spłaszczone kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kotleciki z brokuła i kalafiora
Kalafior i brokuł zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Kotleciki z brokuła i kalafiora
Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski
Kotleciki z brokuła i kalafiora
Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać
Kotleciki z brokuła i kalafiora
Formować kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju