Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotleciki z ciecierzycy i kurczaka :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Można podawać jako danie obiadowe lub na zimno z dipami.

Kotleciki z ciecierzycy i kurczaka :

Składniki:

Kotleciki z ciecierzycy i kurczaka :

 

  • 1 ugotowane duże udko z kurczaka
  • 1/2 puszki konserwowej ciecierzycy ( ok.20 dag )
  • 1 jajko
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 mini kostka cebulowa
  • 1 mini kostka czosnkowa
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z ciecierzycy i kurczaka :
Obrać ugotowane mięso ze skórek, chrząstek, kości i zmielić lub rozdrobnić w malakserze razem z odsączoną ciecierzycą . Dodać jajko, natkę , mini kostki ( cebulową i czosnkową ). Wyrobić i doprawić do smaku pieprzem .
Formować małe owalne kotleciki ( ok 8 sztuk ) i panierować w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej ( sporo tak by kotleciki były zanurzone do połowy )- dodać masło . Na wrzący tłuszcz układać kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron .
Podawać jako danie obiadowe same z sosem ( jaki kto lubi - koperkowy, grzybowy, pomidorowy ) , z ziemniakami lub na zimno z dipami .