Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kotleciki z cukinii i kaszy gryczanej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Robiąc wegańskie gołąbki z cukinią i szpinakiem pozostało mi nieco farszu, który wykorzystałam do przygotowania smacznych kotlecików

Kotleciki z cukinii i kaszy gryczanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z cukinii i kaszy gryczanej

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z cukinii i kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną oraz ryż (osobno) gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i przekładamy do miseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju na którym smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Następnie dodajemy cukinie (waga podana po wydrążeniu środka), którą razem ze skórką ścieramy na grubych oczkach i lekko odciskamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy do czasu, aż cukinia jest miękka. Na samym końcu dodajemy drobno pokrojony szpinak i smażymy jeszcze chwilę. Usmażone warzywa lekko odciskamy i przekładamy do ugotowanej kaszy i ryżu. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i całość bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy nieco więcej bułki. Z wyrobionej masy formujemy w dłoniach małe, zgrabne kotleciki, które smażymy po obu stronach na rumiano (nie dłużej jak po 2 minuty na jednej stronie). Kotleciki podajemy z ketchupem – super przekąska.
Kotleciki z cukinii i kaszy gryczanej
Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i całość bardzo dokładnie mieszamy.
Kotleciki z cukinii i kaszy gryczanej
Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy nieco więcej bułki
Kotleciki z cukinii i kaszy gryczanej
Z wyrobionej masy formujemy w dłoniach małe, zgrabne kotleciki,
Kotleciki z cukinii i kaszy gryczanej
e smażymy po obu stronach na rumiano (nie dłużej jak po 2 minuty na jednej stronie)