edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kotleciki z czerstwego chleba

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przygotowując kotleciki wzorowałam się na przepisie Przejs. Dzięki za inspirację, smakowały wyśmienicie :)

Kotleciki z czerstwego chleba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z czerstwego chleba

 

  • ok. 30 dag czerstwego chleba (7 kromek)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 kopiaste łyżki pestek słonecznika
  • 6 dag młodej cienkiej cukinii
  • 6 dag żółtego sera (gouda – 2 grubsze plastry)
  • duża garść posiekanego szczypioru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z czerstwego chleba
Chleb pokroiłam w większą kostkę, zalałam mlekiem. Pestki słonecznika uprażyłam na suchej patelni. Cukinię i żółty ser pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Opłukany szczypior osuszyłam i drobno posiekałam. Namoczony chlebek odcisnęłam – niestety za mało, stąd musiałam do masy dodać bułkę tartą aby ją zagęścić. Do chleba dodałam uprażonego słonecznika, pokrojoną cukinię i ser, posiekany szczypior i bułkę tartą, wbiłam jajko, posoliłam i popieprzyłam do smaku. Na patelni rozgrzałam olej, dłońmi uformowałam niewielkie kotleciki i usmażyłam je z obu stron na rumiano. Podałam je na sałacie lodowej. Były naprawdę pyszne – ja zjadłam z ketchupem - i sycące. Gorąco polecam!
Kotleciki z czerstwego chleba
Cukinię i ser pokroiłam w kosteczkę a szczypior posiekałam.
Kotleciki z czerstwego chleba
Do namoczonego chleba dodałam pokrojoną cukinię i ser oraz posiekany szczypior.
Kotleciki z czerstwego chleba
Następnie dodałam pozostałe składniki i przyprawy.
Kotleciki z czerstwego chleba
Kotleciki usmażyłam z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.