Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Kotleciki z gotowanych buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Świetny pomysł na wykorzystanie buraków pozostałych po robieniu barszczu czy innej zupy. Kotlety są szybkie i proste w przygotowaniu :)

Kotleciki z gotowanych buraków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z gotowanych buraków

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z gotowanych buraków
Ugotowane buraki miksujemy w robocie. Kuskus gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W misce mieszamy, buraki z kuskusem, dodajemy przyprawy, jajko. Jeżeli masa będzie się bardzo lepić dodajemy odrobinę bułki tartej, następnie panierujemy w niej kotlety. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na dosyć dużym ogniu, do momentu gdy panierka ładnie się zarumieni. Na ręcznikach papierowych układamy kotlety aby odsączyć je z oleju. Następnie kroimy ser w kosteczkę, obsypujemy kotlety. Kotlety można zajadać z dowolnym sosem majonezowym, ja preferuję majonezowy z sokiem z cytryny :) Smacznego !
Kotleciki z gotowanych buraków
Ugotowane do miękkości buraki miksujemy w robocie.
Kotleciki z gotowanych buraków
W misce mieszamy, buraki z kuskusem, dodajemy przyprawy, jajko.
Kotleciki z gotowanych buraków
Jeżeli masa będzie się bardzo lepić dodajemy odrobinę bułki tartej, następnie panierujemy w niej kotlety.
Kotleciki z gotowanych buraków
Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na dosyć dużym ogniu, do momentu gdy panierka ładnie się zarumieni.