Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kotleciki z jaglanką i marchewką w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszne soczyste kotleciki. Mięciutkie i pełne zdrowia. Jedyna tłusta rzecz to śmietanka. Można zjeść z ziemniakami, ryżem, chlebem lub jako samodzielne danie.

Kotleciki z jaglanką i marchewką w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z jaglanką i marchewką w sosie

 

  • 0,5 kg mięsa z szynki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Sól i pieprz do smaku
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g śmietanki 30%

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z jaglanką i marchewką w sosie
Do miski wrzucić mięso mielone, dodać 2 jajka. Wsypać suszone pomidory i bazylię. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Wsypać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, wrzucić do miski. Całość wyrobić bardzo dokładnie dłonią. Formować w dłoni okrągłe kotleciki, kłaść na suchą rozgrzaną patelnię i obsmażyć na rumiano z obu stron. Następnie zalać bulionem, dusić 10 minut na małym ogniu. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać. Dusić 10 minut. Doprawić do smaku, wlać śmietankę i ponownie zagotować.
Kotleciki z jaglanką i marchewką w sosie
Do miski wrzucić mięso mielone, dodać 2 jajka. Wsypać suszone pomidory i bazylię. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
Kotleciki z jaglanką i marchewką w sosie
Wsypać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, wrzucić do miski. Całość wyrobić bardzo dokładnie dłonią.
Kotleciki z jaglanką i marchewką w sosie
Formować w dłoni okrągłe kotleciki, kłaść na suchą rozgrzaną patelnię i obsmażyć na rumiano z obu stron. Następnie zalać bulionem, dusić 10 minut na małym ogniu.
Kotleciki z jaglanką i marchewką w sosie
Wlać przecier pomidorowy, wymieszać. Dusić 10 minut. Doprawić do smaku, wlać śmietankę i ponownie zagotować.