Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kotleciki z jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

odmiana dla zwykłego mielonego

Kotleciki z jajek

Składniki:

Kotleciki z jajek

 

  • 8-9 dużych jaj kurzych,
  • po 1/2 pęczka koperku i cienkiego szczypiorku,
  • 1/3 szkl. łuskanych ziarnek słonecznika,
  • 4-5 łyżek bułki tartej do masy,
  • do panierowania: bułka tarta zmieszana z ziarnem sezamu,
  • do smażenia: masło i olej,
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Kotleciki z jajek
6 jaj ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce jarzynowej. Zieleninę opłukać i dobrze osączyć, posiekać, dodać do startych jajek. Do masy wbić pozostałe jaja, dodać bułkę tartą, słonecznik i dobrze przyprawić (nie żałować pieprzu!). Dokładnie wyrobić. Ręką nabierać porcje masy, formować kotleciki. Panierować je w bułce tartej z sezamem i smażyć na mieszance oleju z masłem za złoto-brązowo z obu stron. Podawać z surówką. Z tej ilości wyszło mi 8 kotlecików.

Tagi:

tarta