edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 967]

Kotleciki z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne kotleciki kalafiorowo ziemniaczane powstały przypadkiem, na skutek braku dodatków na kanapkę. Usmażyłam je na klarowanym maśle, dzięki czemu nabrały jeszcze delikatniejszego smaku. Sprawdziły się jako jeden ze składników lunchboxu.

Kotleciki z kalafiora

Składniki:

Kotleciki z kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kalafiora
Ziemniaki i kalafior dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną. Dosypać koperek i pozostałe przyprawy do smaku. Masę wymieszać.

Na patelni rozgrzać klarowane masło.

Z masy warzywnej formować nieduże kotleciki, obtaczać je w mące kukurydzianej i smażyć z obu stron na rumiano.

Są troszkę trudne do formowania, ale przy odrobinie cierpliwości da się to zrobić.