Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kotleciki z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo smaczne i niedrogie kotleciki.Możemy je podać z ziemniakami i ulubioną surówką.Często przygotowuję te kotleciki na bezmięsny obiad.

Kotleciki z kalafiora

Składniki:

Kotleciki z kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kalafiora
1.Kalafior dokładnie myjemy,następnie dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Ugotowany do miękkości kalafior odcedzamy i studzimy. 2. Nastepnie kalafior dokładnie rozgniatamy i wbijamy jajko.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy. 3. Z masy kalafiorowej formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. 4.Przygotowane kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle lub oleju,po kilka minut z każdej strony.Podajemy gorące zaraz po usmażeniu. Rady:Gdy masa jest zbyt rzadka można dodać do niej trochę bułki tartej i wstawić na chwilę do lodówki,żeby stężała. Kotleciki możemy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.