MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 274]

Kotleciki z kalafiora z żółtym serem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Różne widziałam przepisy na kalafiorowe kotleciki i postanowiłam spróbować stworzyć swoją wersję. I choć myślałam, że i tak najlepszy będzie kalafior w bułce, to te kotlety zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie! Smaczny, sycący i tani obiad:)

Kotleciki z kalafiora z żółtym serem i pieczarkami

Składniki:

Kotleciki z kalafiora z żółtym serem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kalafiora z żółtym serem i pieczarkami
Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzamy, rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulę, dodajemy starte na grubych oczkach tarki pieczarki i dusimy, aż cała woda z nich odparuje.

Studzimy. Do roztartego kalafiora dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, starty żółty ser, koncentrat, bułkę tartą, jajko i przyprawy (z solą).

Całość rękoma wyrabiamy na jednolitą masę (jak na mielone). Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (na średnim ogniu).

Tagi:

kalafior