ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Kotleciki z kapustą w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne i proste zarówno do ryżu jak i makaronu czy ziemniaków.

Kotleciki z kapustą w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotleciki z kapustą w sosie pomidorowym

 

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 11 dag kapusty białej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 pieczarka
  • 600 ml bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka przyprawy do mielonego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kapustą w sosie pomidorowym
Kapustę białą drobno pokroić w kostkę, dodaćdo mięsa mielonego. Dodać również jajko, bułkę tartą, startą pieczarkę i przyprawy. Z masy uformować kotleciki - wychodzi około 7 sztuk. Kotleciki usmażyć na oleju na rumiano. W garnku zagotować bulio, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. W części sosu rozmieszać śmietanę i połączyć z pozostałą częścią. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać usmażone kotleciki i dusić około 25 minut pod przykryciem.
Kotleciki z kapustą w sosie pomidorowym
Mięso mielone połączyć razem z kapustą białą
Kotleciki z kapustą w sosie pomidorowym
Przygotowane kotleciki usmażyć na rumiano na oleju