Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z niespodzianką 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kotleciki mielone z pieczarką i roszponką.

Kotleciki z niespodzianką 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z niespodzianką 3

 

  • 30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 garść roszponki
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • ok. 10 średniej wielkości pieczarek
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z niespodzianką 3
Z pieczarek odciąć nóżki, pokroić je w kostkę. Kapelusze pieczarek przełożyć do garnka, zalać wodą. Gotować je ok. 10 minut, a następnie odcedzić i lekko przestudzić. Mięso (można użyć zmielonej szynki lub łopatki) przełożyć do miski. Dodać do niego nóżki pieczarek, pokrojoną w kostkę cebulę, grubo posiekaną roszponkę, jajko, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięsną masę podzielić na ok. 10 porcji, każdą spłaszczyć w dłoniach. Na środku każdej porcji mięsa kłaść po jednym kapeluszu pieczarki i uformować wokół niego kotlecik.Nadziane kotleciki obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Kotleciki w panierce kłaść na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Kotleciki z niespodzianką 3
Kapelusze pieczarek ugotowane i odcedzone.
Kotleciki z niespodzianką 3
Mięso z dodatkiem nóżek pieczarek roszponki musztardy jajka cebuli i przypraw.
Kotleciki z niespodzianką 3
Uformowane kotleciki z pieczarką w środku smażone na oleju.
Kotleciki z niespodzianką 3
Usmażone kotleciki z pieczarką w przekroju.