Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z pokrzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotleciki z mielonej wieprzowiny z dodatkiem młodych pokrzyw.

Kotleciki z pokrzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z pokrzywami

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 gruba kromka czerstwego pszennego chleba
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1 garść młodej pokrzywy
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z pokrzywami
Kromkę chleba namoczyć w wodzie (można ją zastąpić bułką kajzerką). Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać odciśnięty z wody chleb, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, pieprz i przyprawę w płynie, dokładnie wymieszać. Liście pokrzywy umyć, lekko osuszyć, drobno pokroić. Dodać je do mięsnej masy, ponownie dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować owalne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na średnim ogniu, na rumiano z obu stron.
Kotleciki z pokrzywami
Kromka czerstwego pszennego chleba namoczona w wodzie.
Kotleciki z pokrzywami
Mięso z dodatkiem jajka odciśniętego z wody chleba cebuli i przypraw.
Kotleciki z pokrzywami
Pokrojone liście młodej pokrzywy dodane do mięsnej masy.
Kotleciki z pokrzywami
Uformowane i obtoczone w bułce tartej kotleciki smażone na oleju.