Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kotleciki z warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczne i zdrowe kotleciki z warzyw,podane z ulubioną surówką i sosem będą bezmięsną propozycją na obiad.

Kotleciki z warzyw

Składniki:

Kotleciki z warzyw

 

  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 duże selery
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

 

  • dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z warzyw
Warzywa obieramy,myjemy,przekładamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Następnie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do przygotowanych warzyw wbijamy jajko ,dodajemy bułkę tartą, natkę pietruszki koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Całość dokładnie mieszamy.Jeżeli masa jest zbyt luźna możemy wstawić ja na kilka minut do lodówki,żeby stężała. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony. Usmażone kotleciki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z dowolnymi dodatkami,np.surówką i sosem. 

Tagi:

jajko tarta jajka