Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z zieleniną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mielone kotleciki ze świeżą zieleniną.

Kotleciki z zieleniną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z zieleniną

 

  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól czosnkowa - wg uznania
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z zieleniną
Bułkę namoczyć w wodzie. Świeżą natkę pietruszki, szczypiorek i świeżą bazylię posiekać (podałam ilość posiekanej już zieleniny). Do mięsa dodać jajko, przyprawę w płynie, pieprz cytrynowy, odrobinę soli czosnkowej i posiekaną zieleninę. Bułkę odcisnąć z wody, dodać do mięsa. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować niezbyt duże kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Kotleciki z zieleniną
Czerstwa bułka namoczona w kubeczku w wodzie.
Kotleciki z zieleniną
Mięso z dodatkiem posiekanej zieleniny jajka i przypraw.
Kotleciki z zieleniną
Odciśnięta z wody bułka dodana do mięsa i wymieszana z nim.
Kotleciki z zieleniną
Uformowane kotleciki obtoczone w bułce tartej.