SUPERPRZEPIS

Kotleciki z zielonego groszku z koperkiem

  • kar.mal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Kotleciki z zielonego groszku z koperkiem Więcej zdjęć (2)

Kotleciki smakujące słodyczą młodego zielonego groszku z dużą ilością świeżego koperku to smaki mojego tegorocznego lata. Z lekko ostrym sosem pomidorowym komponują się po prostu pysznie.

Składniki:

Kotleciki z zielonego groszku z koperkiem

Na kotleciki:

Na sos:

Sposób przygotowania:

Kotleciki z zielonego groszku z koperkiem

Przygotowanie:

Kotleciki z zielonego groszku z koperkiem
Cebulę można podsmażać na oliwie z suszonych pomidorów.

Ugotowaną ciecierzyce i groszek zmielić blenderem na gładką masę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, pod koniec smażenia dodać czosnek i drobno pokrojoną pieczarkę.

ETAP 2:

Kotleciki z zielonego groszku z koperkiem
Ciecierzycę można zmielić również w maszynce do mielenia mięsa.

Koperek posiekać i dodać razem z cebulą, siemię lnianym i czarnuszką do masy na kotleciki. Dodać również pokrojone na małe kawałki suszone pomidory, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

ETAP 3:

Kotleciki z zielonego groszku z koperkiem
Gdyby masa nie chciała się lepić można dodać łyżeczkę oliwy.

Formować niewielkie, płaskie kotleciki. Muszą być małe gdyż mają delikatną strukturę i w większych rozmiarach ciężko byłoby je obracać podczas smażenia.

Przygotowanie sosu:

Kotleciki z zielonego groszku z koperkiem
kotleciki muszą być w miarę małe, bo mają delikatną strukturę.

Pokrojoną cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek oraz pokrojoną paprykę i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Doprawiamy przyprawami. W czasie, gdy sos się gotuje kotleciki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju raz obracając je na drugą stronę. Podajemy je polane sosem.


Tagi:

groszek