Niki22

Niki22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Kotleciki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kotleciki ziemniaczane to pomysł na bezmięsne danie które jest pyszne i sycące. Smakiem zaskoczą niejednego łakomczucha ;)

Kotleciki ziemniaczane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotleciki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki ziemniaczane

ETAP 1:

Kotleciki ziemniaczane
Ciepłe ziemniaki mielimy za pomocą maszynki do mięsa

Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy są miękkie i jeszcze ciepłe mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Cebulkę siekamy w kosteczkę i rumienimy na oleju. Następnie mielimy.

ETAP 2:

Kotleciki ziemniaczane
do mielonych ziemniaków i cebuli dodajemy ser żółty starty na dużych oczkach

Następnie do mielonych ziemniaków i cebuli dodajemy ser żółty starty na dużych oczkach tarki. Dodajemy również jajko, mąkę ziemniaczaną i zmiażdżony czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.

ETAP 3:

Kotleciki ziemniaczane
Kotleciki ziemniaczane smażymy na złoty kolor

Z przygotowanej masy formujemy kotleciki tak jak z mięsa mielonego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

ETAP 4:

Kotleciki ziemniaczane
Można podawać je same lub polane sosem u mnie pieczarkowym.

Kotleciki smakują najlepiej na ciepło. Można podawać je same lub polane sosem u mnie pieczarkowym. Może być to zarówno zamiennik ziemniaków jak i danie główne.


Tagi:

ziemniaki