edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kotleciki ziemniaczane a la Bunia

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne kotleciki z bryndzą i estragonem podałam z usmażonymi pieczarkami

Kotleciki ziemniaczane a la Bunia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki ziemniaczane a la Bunia

 

  • 1 szklanka ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • opakowanie 120 g bryndzy
  • kawałek 35 g twardego ostrego sera – ja miałam jakiegoś oryginalnego szwajcara o konsystencji parmezanu
  • 1 jajko
  • 4 kopiaste łyżki mąki + mąka do oprószenia dłoni + na ewentualne dosypanie do ciasta
  • 1 kopiasta łyżeczka suszonego estragonu
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 50 dag pieczarek
  • 1 duża cebula cukrówka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 bulionowej kostki grzybowej

Sposób przygotowania:

Kotleciki ziemniaczane a la Bunia
Pieczarki oczyściłam, opłukałam i pokroiłam w plasterki. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę. W rondelku rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę i czosnek, dodałam pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki puściły sos wkruszyłam 1/2 kostki grzybowej i dosypałam szczyptę pieprzu. Dusiłam pieczarki w odkrytym rondelku do całkowitego odparowania sosu. W miseczce dokładnie wymieszałam łyżką ziemniaki, bryndzę, utarty na tarce (średnie oczka) żółty ser, jajko, mąkę, estragon i szczyptę pieprzu. Oprószonymi mąką dłońmi uformowałam sześć kotlecików i usmażyłam je na rumiano na rozgrzanym oleju. Jeśli ciasto jest za rzadkie i kotleciki nie chcą się formować, należy dodać jeszcze troszkę mąki. Po zdjęciu z patelni osączyłam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podałam z usmażonymi pieczarkami.
Kotleciki ziemniaczane a la Bunia
Składniki potrzebne do usmażenia kotlecików.
Kotleciki ziemniaczane a la Bunia
Wszystkie składniki umieściłam w misce i dokładnie wymieszałam łyżką.
Kotleciki ziemniaczane a la Bunia
Pieczarki dusiłam bez przykrycia do całkowitego odparowania sosu
Kotleciki ziemniaczane a la Bunia
Kotleciki usmażyłam na rumiano na rozgrzanym oleju.