pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kotlet de volaille

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

jedne z ulubionych przez domowników kotletów z mięsa drobiowego

Kotlet de volaille Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlet de volaille

 

Sposób przygotowania:

Kotlet de volaille
Z piersi kurczaka pozbywam się wszelkich kości. Wycinam również polędwiczki i inne niedoskonałości. Tak przygotowane piersi kroję na pół nie przecinając ich na wylot. Lekko rozbijam tłuczkiem uważając, aby ich nie przedziurawić – troszkę mocniej rozbijam same brzegi, aby potem łatwiej było piersi szczelnie zwinąć. Rozbite piersi posypuję solą, kładę słupek masła oraz zieleninę – koperek wraz z pietruszką. Zwijam dokładnie łącząc końce, aby masło nam nie wypłynęło podczas smażenia. Jajko mieszam z papryką i sosem sojowym. Zawinięte kotlety maczam w jajku i dokładnie panieruje w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażę na rumiano na rozgrzanym oleju rzepakowym. Smacznego.
Kotlet de volaille
Wykrojoe z kości piersi kurczaka rozcinam do połowy i lekko rozbijam tłuczkiem
Kotlet de volaille
Na każdy płat mięsa nakładam masło, pokrojony szczypiorek oraz natkę pietruszki
Kotlet de volaille
Dokładnie zwinięte kotlety panieruje w jajku wmieszanym z papryką i sosem sojowym i obtaczam w bułce tartej
Kotlet de volaille
Kotlety smażę na rumiano w rozgrzanym oleju rzepakowym