Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlet schabowy w prażynkach bekonowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zamiast mięsa wieprzowego w prażynkach można panierować filet z kurczaka lub indyka.

Kotlet schabowy w prażynkach bekonowych Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlet schabowy w prażynkach bekonowych

 

  • 4 szt wieprzowego schabu
  • 1 paczka prażynek bekonowych
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy w prażynkach bekonowych
Kotlety schabowe umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, zbić tłuczkiem oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą, odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Jajka wybić na talerz, roztrzepać widelcem, oddzielnie pokruszyć prażynki. Mięso wyjąć z lodówki, oprószyć mąką, zanurzać w roztrzepanych jajkach i obtaczać w pokruszonych prażynkach bekonowych, lekko dociskając. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Kotlet schabowy w prażynkach bekonowych
Oprószone solą i pieprzem mięso posmarować musztardą.
Kotlet schabowy w prażynkach bekonowych
Prażynki bekonowe drobno pokruszyć i obtaczać kotlety.
Kotlet schabowy w prażynkach bekonowych
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Tagi:

jajko jajka schab