monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Kotlety de Volaille.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne drobiowe kotleciki z pieczarkowo - serową niespodzianką.

Kotlety de Volaille. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety de Volaille.

 

Sposób przygotowania:

Kotlety de Volaille.
Pieczarki należy umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć starte pieczarki na patelnię, dodać przyprawy: vegetę, pieprz, kurkumę i dusić do momentu odparowania wody. Pod koniec duszenia można dodać do farszu drobno posiekaną natkę pietruszki. Jedną podwójną pierś z kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na 6 części. Każdą część piersi rozbić tłuczkiem - najlepiej nakładając na mięso woreczek foliowy, aby nie zniszczyć tłuczkiem mięsa. Rozbity filet należy posolić i popieprzyć. Następnie na połowę rozbitego mięsa nakładamy pieczarkowy farsz, a niego plasterek żółtego sera. Nakładamy drugą część mięsa na ser i cały kotlet panierujemy: na początku w mące, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej. Od razu smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 3 minuty z każdej strony. Na usmażone kotlety warto nałożyć usmażone na maśle pieczarki, które wcześniej należy umyć i pokroić na cienkie plasterki. Podsmażyć z vegetą i kurkumą. Często dodaję do pieczarek szczyptę kurkumy, gdyż dzięki temu pieczarki mają śliczny żółtawy, ciepły kolor.
Kotlety de Volaille.
Potrzebne składniki: filet z kurczaka, jajko, bułka tarta, mąka, ser żółty, a takżę pieczarki.
Kotlety de Volaille.
Na rozbite mięso nakładamy farsz pieczarkowy oraz plasterek sera żółtego.