WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kotlety gryczano - grzybowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pachnące grzybami kotlety z kaszą gryczaną. Bardzo smaczne i bezmięsne danie dla wegetarian i nie tylko.

Kotlety gryczano - grzybowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety gryczano - grzybowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety gryczano - grzybowe
Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Obgotowane grzyby odcedzamy z wody i wrzucamy na patelnię razem z pokrojoną cebulą i smażymy na oleju aż całkowicie odparują wodę. Solimy i pieprzymy dosyć mocno. Po wystudzeniu mielimy na średnim sitku w maszynce i łączymy z kaszą. Dodajemy jajka, tartą bułkę oraz przyprawy i dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Można dosypać bułki, gdyby była za rzadka. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy na rumiano z dwóch stron.
Kotlety gryczano - grzybowe
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie.
Kotlety gryczano - grzybowe
Przesmażone z cebulą grzyby mielimy w maszynce.
Kotlety gryczano - grzybowe
Kaszę i grzyby mieszamy na gęstą, jednolitą masę.
Kotlety gryczano - grzybowe
Kotlety smażymy na oleju z dwóch stron na dosyć sporym ogniu.