gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Kotlety jaglane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kolejna moja propozycja na pyszne i zdrowe kotlety bezmięsne na obiad abo na zimno na kanaki. Takie kotlety robię raz w tygodniu.

Kotlety jaglane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety jaglane

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jaglane
Przed gotowaniem kaszy zawsze ją płuczę. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Studzimy.

Ziarna słonecznika mielimy ale nie całkiem drobno. Pomidory suszone z oleju kroimy drobno. Do zimnej kaszy dodajemy słonecznik, sól, pieprz sos sojowy, paprykę wędzoną, wlewamy olej z pomidorów, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Wyrabiamy masę.

Masę zostawiamy około 30 minut aby smaki się połączyły.

Z masy mokrymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

POLECAM!!!
Kotlety jaglane
Pyszne kotlety jaglane podajemy na ciepło do obiadu.