lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kotlety jagnięce z miodową dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotlety jagnięce smażone na patelni grillowej, podane z dynią gotowaną na parze i przesmażoną z imbirem na miodzie.

Kotlety jagnięce z miodową dynią Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlety jagnięce z miodową dynią

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jagnięce z miodową dynią
Kotlety jagnięce umyć i osuszyć. Posypać je solą, pieprzem i papryką, lekko natrzeć. Dynię obrać, pokroić w średnią kostkę. Przygotować naczynie do gotowania na parze. Zagotować wodę dodając 1/2 łyżeczki cukru i łyżkę soli.

Włożyć do naczynia dynię przykryć i gotować 12 minut, tak by nie była całkiem miękka. Imbir obrać i drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć kotlety po dwie minuty z każdej strony. Gdy dynia będzie gotowa w drugim garnku rozgrzać mocno miód, dodać przygotowany imbir, chwilę przesmażyć. Dodać do tego ugotowaną dynię. Wymieszać wszystko razem.

Na koniec smażenia jagnięciny dolać metaxę i podpalić. Gdy wyparuje alkohol, kotlety są gotowe do podania.

Wyłożyć na talerz dynię, kotlety i polać sosem wytworzonym z mięsa i metaxy.

Można również polać oliwą z oliwy. 
Kotlety jagnięce z miodową dynią
Posypać je solą, pieprzem i papryką, lekko natrzeć
Kotlety jagnięce z miodową dynią
Kotlety jagnięce z miodową dynią
smażyć kotlety po dwie minuty z każdej strony.
Kotlety jagnięce z miodową dynią
Na koniec smażenia jagnięciny dolać metaxę i podpalić
Kotlety jagnięce z miodową dynią
w drugim garnku rozgrzać mocno miód, dodać przygotowany imbir, chwilę przesmażyć

Tagi:

dynia