Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kotlety jagnięce z musem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Usunąć błony i tłuszcz, pokroić na 4

Kotlety jagnięce z musem jabłkowym

Składniki:

Kotlety jagnięce z musem jabłkowym

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jagnięce z musem jabłkowym
Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Usunąć błony i tłuszcz, pokroić na 4 kotlety i ubić zwilżonym tłuczkiem, posmarować oliwą, oprószyć pieprzem i imbirem. Usmażyć na beztłuszczowej patelni na rumiano z obydwu stron. Przygotować mus: umyć jabłka, nie obierać. Pokroić na ćwiartki i z ćwiartek wyciąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, wlać 1/4 szklanki gorącej wody i dodać goździki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną. Następnie przetrzeć je przez sito i doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne, można dodać łyżeczkę cukru. Przetarte jabłka wyłożyć na talerzu obok kotlecików.