Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kotlety jajeczne z farszem pieczarkowym

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kotlety jajeczne z nadzieniem z cebuli i pieczarek. Z podanych proporcji wyszło mi 11 sztuk.

Kotlety jajeczne z farszem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety jajeczne z farszem pieczarkowym

 

  • jaja ugotowane na twardo - 10 sztuk,
  • jaja surowe - 2,
  • salami - 25g,
  • pieczarki - 250g,
  • cebula - duża,
  • masło - 2 łyżki,
  • majonez - czubata łyżka,
  • koper suszony (lub świeży) - 1 łyżka,
  • ser zółty - garść,
  • bułka tarta - 1-2 lyzki + do obtoczenia kotlecików,
  • olej do smażenia kotletów,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • pieprz czarny mielony,
  • kolendra,
  • vegeta - 2/3 łyżeczki.

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jajeczne z farszem pieczarkowym
Jaja obrać ze skorupek i drobno pokroić. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, salami, pieczarki i cebulę drobniutko pokroić. Posiekane jaja wymieszać z solą, pieprzem ziołowym oraz kolendrą. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę. Gdy zacznie się szklic, dodać pieczarki, sól i pieprz. Smażyć przez ok 10-15 minut do miękkości, przestudzić. Surowe jaja rozbełtać. Ugotowane jaja rozgnieść blenderem, dodać majonez, salami, koper, bułkę tartą, drobno starty ser oraz surowe jaja, wymieszać. Pieczarki z cebulą rozdrobnić blenderem (używam rozdrabniacza). Z papki jajecznej formować kulki, w środku zrobić dulek, który wypełnić farszem. Formować kształtne kotlety, które obtaczać w bułce tartej i smażyć na lekko rumiano z obu stron.
Kotlety jajeczne z farszem pieczarkowym
Etap 1
Kotlety jajeczne z farszem pieczarkowym
Etap 2
Kotlety jajeczne z farszem pieczarkowym
Etap 3
Kotlety jajeczne z farszem pieczarkowym
Etap 4

Tagi:

sery tarta ser