bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kotlety kuskus

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nasz ulubiony sposób na kuskus:)

Kotlety kuskus

Składniki:

Kotlety kuskus

 

  • 175g kuskus
  • 200ml gorącego bulionu
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżka jogurtu naturalnego greckiego
  • 85g sera feta, pokrojonego w kostkę (ogolnie to daje na oko)
  • pomidorów, pokrojonych na mniejsze kawałki (jak sie nie ma to trudno) mozna dodac drobno pokrojoną
  • 2 posiekane, zielone cebulki lub jedna mała i czerwona lub jedna zwykła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • papryka suszona w płatkach
  • czosnek suszony
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety kuskus
Kuskus zalać bulionem, przykryć i odstawić na 5 minut lub do momentu aż chłonie cały bulion (można zostawic jeszcze do ostygnięcia, by się jajo nie zcięło za szybko). Jajko wymieszać z jogurtem i dodać do kaszy. Dobrze wymieszać i przyprawić ulubionymi ziołami/przyprawami. Ja użyłam paprykę, czosnek i pieprz, soli nie, ponieważ feta jest słona. Dodać pomidory lub paprykę, cebulkę i fetę. Delikatnie wymieszać składniki.
Ulepic kotleciki. Mi wyszło 9szt. Na patelni teflonowej rozgrzać olej, włożyć kotlety i smażyć (można pod przykryciem), aż ładnie się zezłocą i będą w miarę zwarte. Przewracac ostroznie Podawać z warzywami i ulubionym sosem lub gulaszem z piersi kurczaka z pieczarkami, papryka, kukurydza i w sosie smietanowym. Pycha. Niestety zdjecia nie sa za wyraźne bo robiłam je komórka w pracy przed spozyciem obiadku.

aha te mase zamiast lepic z niej kotlety to mozna podac bezposrednio do jakeigos mięska lub jako sałatke do kolacji lub dla gosci. tylko nie należy dawac wtedy jajka.