zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kotlety mielone 7

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niedzielne Kotlety mielone

Kotlety mielone 7

Składniki:

Kotlety mielone 7

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego cielęce
  • 1 mała bułeczka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta,
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone 7
Mięso zemleć, zemleć również namoczoną i odciśniętą z wody bułeczkę. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Dodać do mięsa cebulę i całe jajko, wymieszać na jednolitą masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podzielić mięso na części, moczyć ręce w zimnej wodzie i wyrabiać kotleciki. Obtaczać w tartej bułce, na deseczce spłaszczyć i nożem nadać kształt kotleta. Tępą stroną noża zrobić kratkę z każdej strony. Rozgrzać na patelni tłuszcz i na dużym ogniu rumienić. Podawać z ziemniakami z wody, z surówkami a najsmaczniej z kapustą lub szpinakiem.