Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 129]

Kotlety mielone na kwaśnej śmietanie z serem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sekretem doskonałych mielonych nie jest góra wymyślnych przypraw a nadanie im soczystości a co jeszcze ważniejsze konieczne jest długie wyrabianie mięsa- dokładnie tak jak ciasto drożdżowe.

Kotlety mielone na kwaśnej śmietanie z serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety mielone na kwaśnej śmietanie z serem

 

  • 300g mielonej wieprzowiny
  • 300g mielonej wołowiny
  • 250g kwaśnej śmietany 18% -najlepiej wiejskiej lub wysokiej jakości
  • 1 duża cebula + masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • 200g sera żółtego w kawałku
  • bułka tarta do obtoczenia mięsa
  • smalec lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone na kwaśnej śmietanie z serem
Cebule posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym.

Mięso przełożyć do miski, wyrabiać rękoma 20-30 min aż stanie się puszyste. Do mięsa dodać śmietanę oraz usmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Ponownie wyrobić.

Ser żółty pokroić w paski.

Dłonią nabierać porcję mięsa, wcisnąć pasek sera żółtego, zlepić brzegi. Każdego kotleta przerzucać z ręki do ręki po 3-4 razy ,obtaczać w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć rumiane kotlety z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Kotlety podawać najlepiej od razu, gdy panierka chrupie a ser w środku jest ciągnący.
Kotlety mielone na kwaśnej śmietanie z serem
Kotlety mielone na kwaśnej śmietanie z serem żółtym