Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotlety mielone w sosie łapanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Łapanym tzn. z tego co złapię w lodówce. Przekonałam się, że można przygotować smaczny sos używając składników które zawsze mam w domu, a potem udusić w nim zwykłe kotlety mielone.

Kotlety mielone w sosie łapanym

Składniki:

Kotlety mielone w sosie łapanym

 

  • Kotlety:
  • 12,5 dag mięsa mielonego ( wieprzowo-indycze )
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1/2 średniej bułki
  • bułka tarta
  • mielony pieprz do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • Sos:
  • 3 plasterki surowej-wędzonej polędwicy
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 korniszon
  • 1/2 szklanki pokruszonych grzybów suszonych
  • 2 łyżki pokrojonej w cienkie paseczki papryki konserwowej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 owoce jałowca
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
  • 2 szklanki bulionu ( warzywny lub drobiowy)
  • szczypta cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w sosie łapanym
Kotlety : Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie . Obrać i pokroić drobno 1 cebulę. Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju . Mielone, jajko , usmażoną cebulę , odciśniętą dokładnie bułkę ,natkę pietruszki i 2 łyżki bułki tartej wyrobić dokładnie. Doprawić do smaku maggi , solą i pieprzem . Podzielić na 4-6 małych kotletów i panierować je w bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano . Zdjąć z patelni.

Sos: Namoczyć w bulionie suszone grzyby i następnie gotować na małym gazie 15 minut pod przykryciem. Pokroić w cienkie ,,piórka" cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na złoto cebulę. Dodać pokrojoną w drobno polędwicę i smażyć aż do jej zrumienienia. Dorzucić pokrojonego w kosteczkę korniszona, paprykę marynowaną, przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz ziarnisty , musztardę). Wlać bulion w którym gotowały się grzyby wraz z grzybami. Wsypać mieloną paprykę , szczyptę cukru i szczyptę mielonego pieprzu. Gotować pod przykryciem kolejne 15 minut na bardzo małym gazie.

Mąkę wsypać na suchą mała patelnię i zrumienić mieszając drewnianą łyżką. Rozprowadzić sosem i wlać do niego. Dodać śmietankę. Wymieszać. Doprawić sos do smaku. Włożyć w sos kotlety i ogrzewać pod przykryciem kilka minut.