Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na drugie danie obiadowe dla całej rodziny. Urozmaicenie zwykłych kotletów mielonych.

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

Składniki:

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

 

  • 1 kg mięso mielone wieprzowe,
  • 1 sztuka czerstwa bułka,
  • 2 łyżki posiekana cebula,
  • 1 sztuka jajko kurze,
  • 1 łyżka mąka,
  • 200 ml woda,
  • 8-10 sztuk pieczarki,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia,
  • do smaku przyprawa do mięsa mielonego Prymat,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • do smaku Sól,
  • 1/2 szklanki mleko

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, czerstwą bułkę wymoczoną wcześniej w mleku, jajko, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego do smaku. Z masy formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki oczyścić zemleć. Wodę zagotować, dodać do niej pieczarki, gotować przez 5 minut, zagęścić zawiesiną z mąki. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety podawać z sosem.