katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Kotlety mielone z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mielony przygotowany troszkę inaczej. Można doprawić go dodając trochę musztardy. Smaczny do obiadu i na kanapkę jak ktoś lubi.

Kotlety mielone z boczkiem

Składniki:

Kotlety mielone z boczkiem

 

  • szynka wieprzowa ok 30 dag
  • łopatka wieprzowa 30 dag
  • boczek wędzony ok 20 dag
  • cebula 1 szt
  • jajka 2 szt
  • bułka 1-2 szt
  • woda 3-4 łyżki
  • czosnek 1 duży ząbek
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z boczkiem
Wszystkie mięsa mielimy w maszynce. Bułkę odciskamy, cebulę drobno kroimy i dodajemy do mięsa.

Czosnek miażdżymy i też razem dodajemy. Wbijamy jajko, doprawiamy przyprawami do smaku (można dodać troszkę musztardy).

Dodajemy wodę i zarabiamy masę.

Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rumiano.

Osączamy na papierowym ręczniku.