monikaT83

monikaT83

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1099]

Kotlety mielone z całą pieczarką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i ładnie wyglądające kotlelciki mielone

Kotlety mielone z całą pieczarką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z całą pieczarką

  • 35 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 niepełna łyżeczka przyprawy w płynie do zup
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 pieczarki
  • olej do smażenia-ok 300ml

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z całą pieczarką

Mięso przełożyć do miski. cebulę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach i w dłoni odcisnąć sok, dodać do mięsa. Czosnek także obrać i również zetrzeć na drobnych oczkach. Także dodać do miski. Dodać natkę pietruszki, przyprawy i lekko wymieszać. Dodać najpierw 2 łyżki bułki i wyrobić masę mięsną, jeśli nie będzie dobrze się lepić dodać kolejną łyżkę ( ja w sumie potrzebowałam 4 łyżek) Dokończyć wyrabianie masy i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Pieczarki obrać, zalać wrzątkiem i pozostawić na 2 minuty. Odcedzić, trzonki odciąć od kapelusza. Na dłoń nabrać porcje mięsa, zrobić kotlet, położyć kapelusz pieczarki i uformować mięso w walec. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety w pół głębokim oleju na rumiano z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym. Gotowe:-) Smacznego!

Redakcja poleca: