chylcia

chylcia

Kucharz
[Przepisów: 5]

Kotlety mielone z fetą i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i naprawdę pyszne danie kuchni greckiej. Idealne na codzienny obiadek.

Kotlety mielone z fetą i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z fetą i szpinakiem

 

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • świeże liście szpinaku typu "baby"(dowolna iliść)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • kostka sera feta
  • soli (ale uwaga: wszystko zależy od fety, bo bywają takie słone i bardziej słone), ja dodałam
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • śmietana 18%

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z fetą i szpinakiem
Szpinak i fetę pokroić w kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Mokrymi dłońmi formować kotlety, układać na papierze do pieczenia. Tak przygotowane mięso smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podawać w towarzystwie pieczonych lub smażonych z ziołami ziemniaczków i kieliszkiem śmietany, która zrównoważy słony smak sera.
Kotlety mielone z fetą i szpinakiem
Wybierz szpinak baby który nie zwiędnie na patelni
Kotlety mielone z fetą i szpinakiem
Nie przesadzaj z solą feta jest wystarczająco słona
Kotlety mielone z fetą i szpinakiem
Kotlety pozostawione na papierze do pieczenia stracą nadmiar wody
Kotlety mielone z fetą i szpinakiem
Smażąc z obydwu stron ostrożnie obracaj kotlety