Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Kotlety mielone z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Trochę więcej pracy niż przy tradycyjnych kotletach mielonych,ale w smaku o niebo leprze

Kotlety mielone z grzybami

Składniki:

Kotlety mielone z grzybami

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z grzybami
Grzyby suszone namoczyć w wodzie i pozostawić ja na noc.Następnego dnia gotujemy je do miękkości w tej samej wodzie,w której się moczyły.Odcedzamy,wodę z gotowania grzybów zostawiamy do sosu.Łopatkę umyć,osuszyć,pozbyć się ścięgien i błon.Zmielić w maszynce do mięsa.Namoczoną wcześniej bułkę w mleku również przemielić.Jedną cebulę drobno pokroić w kosteczkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju(na złoty kolor).Wszystko razem połączyć.Dodać jajko,szczyptę szałwi,sól,pieprz.Wyrobić na jednolitą masę.1/4 grzybków odłożyć(będą do sosu).Resztę grzybów drobniutko posiekać.Do grzybków dodać około jednej płaskiej łyżki bułki tartej,doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Z masy mięsnej formować placuszki,nakładać farsz z grzybów na środek każdego placuszka i formować kulki.Ja robię kotleciki o średnicy około 5 centymetrów.Kotlety obsmażyć na gorącym smalcu.Przygotować sos grzybowy.Przesmażyć cebulę.Dodać grzyby wraz z wadą,w której się moczyły zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką.Dodać trochę wody,posolić popieprzyć,chwilkę poddusić.Do sosu dodać kotleciki i dusić około 15-20 min.Ja podaję z ziemniaczkami lub kaszą gryczaną.