edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 967]

Kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bezglutenowe kotlety z mielonego indyka i ugotowanej kaszy jaglanej, z dodatkiem siekanej rukoli, która dodaje im pikantności. Podane z sałatką mogą stanowić samodzielne danie.

Kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej

1.

Kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej
Cebulę warto oprószyć solą na początku smażenia, wtedy szybciej zmięknie.

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.

2.

Kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej
Składniki umieścić w misce, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

W misce wymieszać mięso z kaszą jaglaną, cebulą, posiekaną rukolą, jajkiem i przyprawami.

3.

Kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej
Uformowane z masy kotleciki obtoczyć w mące.

Wilgotnymi dłońmi uformować 8 niedużych kotlecików i obtoczyć je w mące gryczanej.

4.

Kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej
Obtoczone mąką kotleciki włożyć na rozgrzany olej.

Kotlety kłaść na rozgrzany na patelni olej.

5.

Kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej
Kotleciki usmażyć z obu stron.

Kotlety usmażyć z obu stron na rumiano.