dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Kotlety mielone z kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Mielone kotlety inaczej. Wykorzystanie tego co nam najlepiej służy zimową porą, czyli kiszonej kapusty i kaszy zdecydowanie odmieniło klasyczne danie.

Kotlety mielone z kiszoną kapustą

Składniki:

Kotlety mielone z kiszoną kapustą

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z kiszoną kapustą

ETAP 1:

Kotlety mielone z kiszoną kapustą
Mielone mięso przełożyłam do miski dodałam przyprawy i jajko. Dokładnie wymieszałam.

Mielone mięso przełożyłam do miski dodałam 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 jajko, suszony majeranek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszałam.

ETAP 2:

Kotlety mielone z kiszoną kapustą
Didałam poszatkowaną kapustę i obie kasze.

Kapustę lekko przepłukałam i odcisnęłam z wody. Następnie drobno poszatkowałam i dodałam do mięsa. Dosypałam obie kasze i wyrobiłam masę.

ETAP 3:

Kotlety mielone z kiszoną kapustą
Uformowałam okrągłe kotlety, które obtoczyłam w roztrzepanym jajku i chlebie, obsmażyłam.

Uformowałam okrągłe kotlety, które obtoczyłam w roztrzepanym jajku i chlebie. Tak przygotowane mięso obsmażyłam na rozgrzanym oleju z każdej strony i przełożyłam do szerokiego rondla.

ETAP 4:

Kotlety mielone z kiszoną kapustą
Kotlety zalałam przecierem pomidorowym, doprawiłam i dusiłam ok. godziny.

Kotlety zalałam passatą i wodą (tak, aby poziom płynu zakrył mięso), całość doprawiłam solą i pieprzem, dodałam liść laurowy, rozgnieciony czosnek i suszoną włoszczyznę. Gotowałam pod przykryciem ok. 1 godz.

Tagi:

dania warzywa