Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Kotlety mielone z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Rzodkiewki oczyścić i umyć,

Kotlety mielone z nadzieniem

Składniki:

Kotlety mielone z nadzieniem

 

  • 60 dag mielonego mięsa
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 mały ogórek
  • 1 pęczek natki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z nadzieniem
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Rzodkiewki oczyścić i umyć, 1/4 z nich pokroić w kostkę, Odkroić 1/4 ogórka i również pokroić w kostkę. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Kukurydzę osaczyć. Jedną cebulę obrać i posiekać. Odciśniętą bułkę zagnieść z mielonym mięsem, jajkami i posiekaną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką Masę mięsną podzielić na 4 porcje. Do jednej dodać pokrojone rzodkiewki, do drugiej ogórek i połowę natki. do trzeciej 7 łyżek kukurydzy i cukier do czwartej czosnek i tymianek. Z każdej porcji ciasta uformować frykadeliki Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim frykadelki z każdej strony na złoty kolor (około 8 minut).